فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و نهم شماره 12 (پیاپی 252، اسفند 1400)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و نهم شماره 12 (پیاپی 252، اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید حمید ذوالجلالی مقدم، رضا لاری پور، ابراهیم حضرتی، حامد باقری، نازیلا عیوض زاده*، حمیدرضا باغانی، عماد پروانه اول صفحات 915-924

    سرطان پروستات شایعترین و دومین علت اصلی مرگ ومیر ناشی از سرطان، در بین مردان جهان به شمار می رود. پرتودرمانی به عنوان یکی از گزینه های اصلی برای معالجه سرطان پروستات شناخته شده است. در پرتودرمانی خطر ابتلا به سرطان های ثانویه ناشی از پراکندگی پرتوها به اندام های حساس در معرض خطر، وجود دارد. مطالعات زیادی نشان داده اند که سرطان های ثانویه پس از پرتودرمانی سرطان پروستات، در بافت هایی از جمله مثانه و راست روده که در معرض تابش مستقیم و پراکنده اشعه قرار می گیرند، اتفاق می افتد. بنابراین، هدف از مطالعه مروری حاضر بررسی خطر سرطان های ثانویه در پرتودرمانی سرطان پروستات و عوامل تاثیرگذار برآن می باشد. در پرتودرمانی سرطان پروستات علاوه براین که اندام های مجاور تحت تابش در معرض ریسک بروز سرطان ثانویه می باشند، می توان به عوامل تاثیرگذار دیگری مانند تغییر آناتومی، افزایش میزان دوز، سیگار کشیدن و تکنیک های مختلف درمانی اشاره کرد. نتایج مطالعات انجام شده، نشان دهنده کاهش خطر ابتلا به سرطان ثانویه در استفاده از روش های درمانی جدید همچون پروتون درمانی می باشد. بنابراین ارزیابی روش ها و شناسایی عوامل تاثیرگذار در سرطان های ثانویه بسیار حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: اندام های در خطر، سرطان پروستات، سرطان ثانویه
  • نگار حیدری*، پریا حیدری، نادر سالاری، حکیمه اکبری، مسعود محمدی صفحات 925-933
    زمینه و هدف

    پارکینسون از جمله بیماری های مغز و اعصاب مزمن و پیش رونده است. مطالعات مختلف عوامل مرتبط گوناگونی را در مورد بیماری پارکینسون گزارش کرده اند. اما مطالعه جامعی که نتایج این پژوهش ها را به صورت کلی نشان دهد یافت نشد، از این رو پژوهش حاصل با هدف تعیین عوامل مرتبط با پارکینسون طی یک مطالعه مرور سیستماتیک انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یا مطالعه مرور سیستماتیک بوده که مقالات مورد نظر با جست و جو در پایگاه های اطلاعاتی ملی و بین المللی Cochrane , ScienceDirect , PubMed, SID , Magiran , Web of science , Irandoc , Google scholar تا اسفند 1399 استخراج شدند. معیار انتخاب مطالعات در دسترس بودن متن کامل آنها بود. جهت دسترسی به اطلاعات بیشتر، منابع مقالات مورد بررسی نیز برای دسترسی به مقالات دیگر مورد بازبینی قرار گرفت.

    یافته ها

     در بررسی این مطالعات عواملی مانند سابقه خانوادگی، شغل کشاورزی، باسوادی، استرس، مصرف آب چاه، افزایش سن، عوامل محیطی، عوامل ژنتیکی، قرار گرفتن در معرض آفت کش ها و سوء مصرف مشروبات الکلی به عنوان عوامل خطرساز گزارش شدند. عواملی مانند مصرف سیگار و دانه های روغنی، مصرف مقادیر بالای کمپلکس ویتامین های B، مصرف هورمون های استروژنی زنانه، و سلنیم به عنوان عوامل محافظت کننده از ابتلا افراد به پارکینسون گزارش شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه نتایج مطالعه حاضر و با وجود اینکه درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، عوامل محافظت کننده و خطرساز باید به طور جدی مدنظر سیاستگزاران سلامت جهت اقدامات پیشگیرانه مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عصب شناسی، پارکینسون، مرور سیستماتیک
  • احمد شالباف*، نسرین امینی، هادی چوبدار، مهدی مهدوی، عاطفه عابدینی، رضا لشگری صفحات 934-942
    زمینه و هدف

    پیش بینی زودهنگام وضعیت بیماران مبتلا به کووید 19 می تواند با تخصیص منابع و برنامه ریزی درمانی، خطر مرگ ومیر را در این بیماران کاهش دهد. این مطالعه یک سیستم دقیق و سریع برای پیش بینی مرگ ومیر بیماران با استفاده از ویژگی های دموگرافی، علایم حیاتی و داده های آزمایشگاهی معرفی می کند.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی که از اردیبهشت 1399 تا خرداد 1400 در تهران انجام شده است، 41 ویژگی از 244 بیمار مبتلا به کووید 19 در اولین روز بستری شدن در بیمارستان ثبت شد. این ویژگی ها به هشت گروه مختلف به نام های ویژگی های دموگرافی و علایم حیاتی، شش گروه مختلف آزمایش خون شامل تست های شمارش کامل سلول های خون، انعقادی، کلیه، کبد، گاز خون و ویژگی های عمومی طبقه بندی شدند. در این مطالعه، ابتدا اهمیت هر یک از ویژگی های استخراج شده و سپس هشت گروه از ویژگی ها برای پیش بینی مرگ ومیر بیماران مبتلا به کووید 19 به طور جداگانه بررسی شده اند. در نهایت، بهترین ترکیب گروه های مختلف ویژگی ها ارزیابی شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که ترکیب ویژگی ها در گروه شمارش کامل سلول های خون دارای بالاترین AUC با مقدار 57/95 است. افزون براین، ترکیب سه گانه ویژگی ها در علایم حیاتی، شمارش کامل خون و انعقادی دارای بالاترین AUC با ارزش 54/96 است.

    نتیجه گیری

     سیستم پیشنهادی ما می تواند به عنوان یک ابزار قابل قبول برای غربالگری بیماران مبتلا به کووید 19 با خطرات مرگ ومیر بالا مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کووید 19، آزمایشگاهی، رگرسیون لجستیک، مرگ ومیر
  • الهام نقشینه، مینو موحدی، هتاو تهرانی، مریم حاج هاشمی، فردوس محرابیان، فاطمه جهانی، فدیه حق اللهی* صفحات 943-950
    زمینه و هدف

    تکنیک های کمک باروری، شانس باردار شدن را برای زوجینی که به دنبال راهی برای درمان ناباروی خود می گردند افزایش داده است. برای افزایش اثربخشی این روش ها، نیاز به انجام مطالعاتی است تا عوامل تعیین کننده برای یک بارداری موفق با این تکنیک ها را شناسایی نمود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه گذشته نگر مقطعی است که با هدف بررسی نتایج حاصل از بارداری زنان باردار به روش لقاح آزمایشگاهی در درمانگاه ناباروری بیمارستان شهید بهشتی اصفهان از فروردین 1398 تا اسفند 1398، بر 253 زوج مراجعه کننده جهت درمان ناباروری، انجام شده است. اطلاعات دموگرافیک، بالینی و آزمایشگاهی مندرج در پرونده های بیماران جمع آوری و در چک لیست ها وارد شدند.

    یافته ها

     از مجموع 253 زوج تحت بررسی، 85 نفر (6/33%) با روش IVF باردار شده اند. میانگین کلی سن زنان شرکت کننده در این مطالعه 19/5±20/35 سال بوده است. در دسته بندی بیماران به دو گروه حاملگی مثبت و منفی، سن کمتر، سطح ویتامین D مناسب و تحرک بیشتر اسپرم از عوامل تعیین کننده بارداری در اولین دوره لقاح (پروتکل Fresh) بوده اند. همچنین وجود سابقه ناموفق درمان ناباروری در زوجین به عنوان عامل منفی برای باروری به روش IVF، معرفی شده است. در تعداد (9/15%)13 از موارد بارداری با روش IVF، سقط و در (9/12%) نوزاد متولد شده با این روش نیز نیازمند مراقبت های ویژه بوده اند.

    نتیجه گیری

     سن کمتر در زمان لقاح، سطح بالاتر ویتامین D و نیز تحرک تعداد بیشتر اسپرم ها از عوامل مهم و تعیین کننده برای یک بارداری موفق به روش IVF بوده اند.

    کلیدواژگان: ناباروری، لقاح آزمایشگاهی، اسپرم
  • پژمان پورفخر*، محمدامین میرزایی، فرهاد اعتضادی، رضا شریعت محرری، محمدرضا خاجوی صفحات 951-957
    زمینه و هدف

    آموزش مهارت اینتوباسیون تراشه و حفظ راه هوایی یکی از مهارت های پایه در علوم پزشکی محسوب می شود در این مطالعه میزان موفقیت آموزش اینتوباسیون تراشه با ویدیو لارنگوسکوپ ارزیابی می شود.

    روش بررسی

    این مطالعه با شرکت 30 نفر از دانشجویان پزشکی در دو گروه 15 نفره گلایدوسکوپ و مکینتاش در بیمارستان سینا در تیر 1399 تا خرداد 1400 انجام گرفت. گروه اول ابتدا با مولاژ 10 نوبت لوله گذاری تراشه را با گلایدوسکوپ انجام دادند و سپس بر روی پنج بیمار در اتاق عمل لوله گذاری تراشه را در بیمار ان واقعی آموزش گرفتند. گروه مکینتاش ابتدا اینتوباسیون را با مولاژ 10 نوبت و سپس بر روی پنج بیمار در اتاق عمل آموزش گرفتند. سپس، تمام دانشجویان در اتاق عمل دو بیمار را توسط لارنگوسکوپ مکینتاش اینتوبه کردند. عملکرد آنها توسط اساتید ارزیابی شد و مدت زمان دستیابی به حنجره و زمان صرف شده برای لوله گذاری تراشه در دو گروه با یکدیگر مقایسه گردید.

    یافته ها

     76% افراد گروه گلایدوسکوپ در عرض 20 ثانیه توانستند حنجره را مشاهده کنند ولی در گروه مکینتاش 43% افراد در همین زمان توانستند حنجره را مشاهده کنند. 72% از دانشجویان گروه گلایدوسکوپ در عرض 40 ثانیه در اولین تلاش خود با موفقیت لوله گذاری تراشه را انجام دادند ولی در گروه مکینتاش 44% افراد در عرض 40 ثانیه لوله گذاری تراشه را انجام دادند (00/0=P). میانگین نمرات ارزیابی اساتید و رضایتمندی فراگیران گروه گلایدوسکوپ بیشتر از مکینتاش بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از ویدیو لارنگوسکوپ در آموزش اینتوباسیون دانشجویان سرعت، دقت و رضایتمندی آنها را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: اینتوباسیون، آموزش اینتوباسیون، لارنگوسگوپ، لارنکس
  • حسن اسدی گندمانی*، عبدالرضا ناصر مقدسی، محمدعلی صحرائیان، شراره اسکندریه صفحات 958-965
    زمینه و هدف

    بروز بیماری Multiple sclerosis (MS) فرم پیشرونده اولیه (Primary progressive multiple sclerosis, PPMS) می تواند به واسطه عواملی مانند مواجهه با نور آفتاب و میزان فعالیت فیزیکی کاهش یابد. هدف این مطالعه تعیین اثر مواجهه با نور آفتاب و میزان فعالیت فیزیکی در بروز بیماری مذکور است.

    روش بررسی

    این مطالعه، مورد-شاهدی است که در آن موارد بیماران MS فرم پیشرونده اولیه و کنترل های سالم از جمعیت عمومی شهر تهران از شهریور 1398 تا شهریور 1399 گردآوری شده اند. برای انتخاب کنترل های همسان براساس جنس از روش شماره گیری تصادفی تلفنی (RDD) استفاده شده است. میزان مواجهه با نور آفتاب بر حسب ساعت و مواجهه در دو گروه سنی 13-19 سال و بالای 20 سال در دو فصل زمستان و تابستان ارزیابی شد. میزان فعالیت فیزیکی نیز در هفته محاسبه گردید.

    یافته ها

     مطالعه روی 146 مورد و 294 کنترل انجام گردید. مواجهه با نور آفتاب در فصل تابستان در گروه سنی   19-13 سال با بروز بیماری ارتباط منفی داشت (82/0-57/0CI=) 68/0OR=). این ارتباط منفی در میزان مواجهه 5/0 تا 2 ساعت در تابستان در گروه مردان (53/1730-39/10CI=) 10/134OR=) در گروه خانم های با مواجهه بالای پنج ساعت درتابستان (96/0-01/0CI=) 09/0OR=) رویت شد. در گروه بالای 20 سال مواجهه با نور آفتاب در فصل تابستان (66/0-36/0CI=) 49/0OR=) و زمستان (28/0-07/0CI=) 14/0=OR) با بروز بیماری ارتباط منفی داشت. فعالیت فیزیکی بالا در هفته در گروه زنان با بروز بیماری ارتباط منفی داشت (59/26-05/1=CI) 30/5=OR).

    نتیجه گیری

    مواجهه با نور آفتاب در فصل زمستان و تابستان با بروز بیماری ارتباط منفی داشته است. فعالیت فیزیکی نیز تنها در مقادیر بسیار بالا و گروه زنان با بروز بیماری ارتباط منفی داشته است.

    کلیدواژگان: فعالیت فیزیکی، ام اس فرم پیشرونده اولیه، عامل خطر، مواجهه با نور آفتاب
  • حمیدرضا قاسمی بصیر*، فریبا کرامت، عباس مرادی، یگانه قاسمی، علی سعادتمند صفحات 966-973
    زمینه و هدف

    عفونت های دستگاه ادراری از جمله بیماری های شایع می باشند. تجویز به موقع آنتی بیوتیک در روند درمان بیماران حایز اهمیت است. این مطالعه با هدف مقایسه نتایج تست آنتی بیوگرام بیماران مشکوک به عفونت ادرار با دو روش سریع و کلاسیک انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی از ابتدای فروردین تا ابتدای مهر 1398 روی بیماران دارای عفونت ادراری مراجعه کننده به بیمارستان سینا در شهر همدان، انجام شد. از بیماران cc 20 نمونه ادرار گردآوری شد و تست به روش مستقیم، همزمان با کشت نمونه ادرار جهت تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی انجام شد. توافق بین دو روش به صورت خطای بسیار عمده، خطای عمده و خطای جزیی در نظر گرفته شد. در پایان، داده ها با SPSS software, version 16 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    92 بیمار شامل 23 مرد (25%) و 69 زن (75%) با میانگین سنی 49/18±18/53 سال وارد مطالعه شدند. تست مستقیم در 8/90% از نتایج با تست استاندارد توافق معنادار داشت (001/0<p). 2/9% از تست های آنتی بیوگرام مطابقت نداشتند که 3/0% آن خطای بسیار عمده، 7/4% خطای عمده و 2/4% خطای جزیی بودند. بیشترین میزان توافق مربوط به عفونت ادراری با اشرشیاکلی، آنتی بیوتیک های نسل سوم سفالوسپورین ها و آنتی بیوتیک های وسیع الطیف بود.

    نتیجه گیری

    توافق بین روش آنتی بیوگرام مستقیم و استاندارد قابل قبول بود و روش آنتی بیوگرام مستقیم در بسیاری از موارد قابل استناد برای پزشکان است.

    کلیدواژگان: آنتی بیوگرام، مقاومت آنتی بیوتیکی، اشرشیاکلی، عفونت ادراری
  • منیره حسینی، زهرا منوچهری* صفحات 974-979
    زمینه و هدف

    نوسانات فشارخون پس از القای بیهوشی عمومی، نقش معناداری در بروز عوارض در اعمال جراحی داشته است. به همین منظور مطالعه حاضر با شناسایی علل رخداد نوسانات فشارخون پس از القای بیهوشی، پیش بینی و پیشگیری از آنها صورت گرفته است.

    روش بررسی

    برای این پژوهش که به صورت کوهرت گذشته نگر می باشد، از روش های داده کاوی در مجموعه داده ای، شامل داده های مربوط به 2640 بیمار که از فروردین 1397 تا شهریور 1398 در بیمارستان امام خمینی (ره) کرمانشاه که 18 سال و بالاتر داشتند و تحت القاء بیهوشی عمومی با استفاده از پروپوفل و متعاقبا لوله گذاری تراشه برای جراحی های غیرقلبی قرارگرفتند، استفاده شد.

    یافته ها

     در این مطالعه، از 53 ویژگی پرونده بیماران استفاده شد که برای هر ویژگی مقدار P محاسبه گردید و از پرتکرارترین الگوریتم های داده کاوی جهت پیش بینی فشارخون استفاده شد. همچنین، عملکرد الگوریتم های پیش بینی در داده کاوی مورد ارزیابی قرارگرفته شدند.

    نتیجه گیری

    شش ویژگی با 05/0P< انتخاب شدند که مدل رگرسیون لجستیک از دقت بیشتری برخوردار بود که از آن به عنوان مدل نهایی پیش بینی افزایش نوسان فشارخون با ضرایب مسیر ارایه شد

    کلیدواژگان: بیهوشی، فشارخون، داده کاوی، همودینامیک، پیش بینی
  • مهسا صالحی نژاد گیل چالان، مهدی صادق زاده* صفحات 980-986
    زمینه و هدف

    تعیین رتبه پارامترهای مهم در رتبه بندی مراقبت و ارایه خدمات بهداشتی به بیماران در مراکز درمانی.

    روش بررسی

    روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و از نظر طبقه بندی کاربردی است. داده ها از پایگاه داده های دانشکده بهداشت و پزشکی دانشگاه تهران است که به صورت بایگانی طی فروردین 98 تا اردیبهشت 99 گردآوری شده اند. جامعه آماری کلیه خبرگان، متخصصان و کارشناسان دانشکده بهداشت بودند که 29 نفر پرسشنامه را تکمیل کرده اند.

    یافته ها

    در این تحقیق با استفاده از اطلاعات چهار مرکز درمانی، رویکرد DS-Vikor پیاده سازی گردید. برای این منظور شش معیار (تشخیص بیماری، اثر بخشی مراقبت، نظارت بر بیماری، فرآیند درمان، اجرا در مراکز سلامت و پیگیری پس از درمان) و سه خبره برای ارزیابی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان می دهد اثربخشی مراقبت و فرآیند درمان از اهمیت بیشتر از دید خبرگان برخوردار هستند. در مرحله بعد ماتریس ارزیابی براساس این شش معیار و چهار مرکز درمانی تشکیل شده و براساس محاسبات روش ترکیبی دمپستر- شافر و ویکور مراکز درمانی مورد نظر رتبه بندی شده اند. جهت صحت سنجی در انتها مراکز درمانی با روش تاپسیس رتبه بندی شدند که عملکرد مرکز درمانی 2 و 1 براساس محاسبات ویکور و دمپستر- شافر مناسب است.

    نتیجه گیری

    این رویکرد به کاهش عدم اطمینان ناشی از شناخت ذهنی افراد کمک می کند تا سطح تصمیم گیری را بالا ببرد، تا بتوانیم برای مقابله با عدم قطعیت به صورت کاربردی برخورد کنیم.

    کلیدواژگان: تشخیص بیماری، نظارت بر بیماری، اثربخشی مراقبت، اجرا در مراکز سلامت و پیگیری پس از درمان، فرآیند درمان
  • لیلا پورعلی، عطیه وطنچی، آرزو صداقتی*، فرناز هادوی، محمدتقی رجبی مشهدی صفحات 987-991
    زمینه و هدف

    ولولوس سیگمویید در حاملگی یک عارضه نادر به شمار می آید و تشخیص و درمان آن در بارداری باتوجه به بزرگی شکم و تغییرات فیزیولوژیک بارداری می تواند باچالش و تاخیر همراه باشد. تاخیر در تشخیص و به دنبال آن تاخیر در درمان می تواند منجر به عوارض نامطلوب و جبران ناپذیر مادری و جنینی شود.

    معرفی بیمار

    بیمار گزارش شده خانم باردار 29 ساله پرایمی گراوید 31 هفته می باشد که در آذر 1398 با شکایت درد و دیستانسیون شکمی به مرکزدرمانی سطح سه دانشگاه علوم پزشکی مشهد اعزام شد. حال عمومی بیمار در بدو مراجعه خوب بود و از این رو با تشخیص احتمالی ایلیوس تحت درمان قرارگرفت. باتوجه به پیشرفت علایم و تشدید دیستانسیون شکمی رکتوسیگموییدوسکوپی برای بیمارانجام شد که شواهد انسداد و نکروز روییت شد. از این رو بیمار لاپاروتومی اورژانس شد و با تشخیص ولولوس سیگمویید برای بیمارکولستومی انجام گرفت. بعد چهار روز بیمار باحال عمومی خوب مرخص شد و کاندید رزکسیون کولون سیگمویید بعد زایمان شد.

    نتیجه گیری

     مهمترین موارد در مدیریت صحیح ولولوس سیگمویید در بارداری تسریع در تشخیص و درمان، مایع درمانی و آنتی بیوتیک تراپی می باشد.

    کلیدواژگان: تشخیص، ولولوس، حاملگی
  • علی محمد مصدق راد*، پروانه اصفهانی صفحات 992-993

    ارایه خدمات سلامت با کیفیت، ایمن و اثربخش نیازمند دسترسی عادلانه مردم به کارکنان سلامت با توانایی، دانش، مهارت و تجربه بالا است.1 توزیع مناسب و کافی کارکنان به ویژه پزشکان منجر به افزایش دسترسی مردم به خدمات سلامت مورد نیاز و دستیابی به پیامدهای مطلوب سلامتی خواهد شد. جذب، آموزش، توسعه و حفظ کارکنان سلامت یکی از اهداف اختصاصی مرتبط با هدف سوم توسعه پایدار سازمان ملل برای دستیابی به پوشش همگانی سلامت است. میانگین نسبت پزشک به جمعیت در جهان در سال 2017 میلادی برابر با 8/1 به ازای هر 1000 نفر بود. این شاخص در کشور مالاوی کمترین (03/0) و در کشور کوبا بیشترین (4/8) و در ایران برابر با 6/1 پزشک به ازای هر 1000 نفر جمعیت بود.2 حدود 40% کشورهای جهان کمتر از یک پزشک به ازای هر 1000 نفر جمعیت برای ارایه خدمات سلامت دارند.3 به عبارتی، حدود نیمی از جمعیت جهان به خدمات پزشکی ضروری دسترسی ندارند. کمبود و توزیع نامناسب کارکنان سلامت می تواند مانع دسترسی مردم به خدمات سلامت شود و دستیابی به پیامدهای مطلوب سلامتی را محدود کند. نیمی از جمعیت جهان در مناطق روستایی زندگی می کنند. ولی، حدود 75% پزشکان و 62% پرستاران در مناطق شهری به دلیل بهره مندی بیشتر از مزایای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کار می کنند.4 توزیع جغرافیایی پزشکان در استان های ایران نیز عادلانه نیست.5و6 طرح تحول نظام سلامت ایران در 15 اردیبهشت 1393 با هدف افزایش دسترسی مردم به خدمات سلامت، کاهش پرداخت مستقیم از جیب بیماران و بهبود کیفیت خدمات سلامت اجرا شد.7 در این راستا، برنامه ماندگاری پزشکان در مناطق کمتر توسعه یافته و محروم اجرا شد تا مردم این مناطق برای درمان به پایتخت، مراکز استان ها و شهرهای بزرگ مراجعه نکنند. اجرای برنامه ماندگاری پزشکان در مناطق محروم در کوتاه مدت موجب جذب پزشکان و افزایش دسترسی مردم این مناطق به خدمات سلامت شد. باوجود این، شرایط دشوار زندگی، زیرساخت های ضعیف، نگرانی های امنیت منطقه، شرایط کاری نامناسب، تعداد ناکافی بیماران، نارضایتی از حقوق و مزایا، کمبود امکانات، تجهیزات و کارکنان بهداشتی و درمانی، بار کاری زیاد، فرصت های آموزشی محدود و پیشرفت شغلی کم منجر به دلسردی پزشکان برای کار در مناطق محروم می شود. فرآیند ماندگاری پزشکان در مناطق محروم بسیار پیچیده است و متاثر از عواملی مثل آموزش اولیه پزشکی، قوانین و مقررات ورود به بازار کار پزشکی، مشوق های مالی، شرایط کاری و تعادل بین کار و زندگی پزشکان می باشد. سیاستگذاران و مدیران سلامت باید از ترکیبی از عوامل فشارPush  و کششPull  برای جذب و حفظ پزشکان در مناطق محروم استفاده کنند. آنها می توانند مداخلات آموزشی، قانونی، نظارتی، مالی و حمایت حرفه ای و شخصی را بکار گیرند. اقداماتی نظیر تاسیس دانشکده های پزشکی در مناطق محروم و پذیرش دانشجویان پزشکی بومی، ارایه بورسیه های تحصیلی مشروط به کار در مناطق محروم، ارایه مشوق های مالی پایدار (حقوق و مزایای بیشتر، تسهیلات بانکی و معافیت از مالیات)، تامین امکانات اقامتی و رفاهی پزشکان، ایجاد محیط کاری مجهز و ایمن و اجرای برنامه های آموزش مداوم توسعه حرفه ای در ماندگاری پزشکان در مناطق محروم موثر هستند. بهبود شرایط زندگی پزشکان در مناطق محروم، حمایت اجتماعی و عاطفی از آنها، تامین آموزش با کیفیت برای فرزندان و شرایط کاری مناسب برای همسران پزشکان و ایجاد حس تعلق به مردم منطقه در آنها نیز ضروری است. همچنین، از استراتژی های بازاریابی نیز می توان برای تشویق پزشکان و دانشجویان پزشکی برای کار در مناطق محروم استفاده کرد. پژوهش های بیشتری باید در زمینه شناسایی چالش های پزشکان شاغل در مناطق محروم، علل جابجایی بالای پزشکان و انگیزه کم آنها برای کار در این مناطق انجام شود تا شواهد لازم برای سیاستگذاری و برنامه ریزی های مربوطه فراهم شود.

|
  • Seyed Hamid Zoljalali Moghaddam, Reza Laripour, Ebrahim Hazrati, Hamed Bagheri, Nazila Eyvazzadeh*, HamidReza Baghani, Emad Parvaneh Aval Pages 915-924

    Prostate cancer is the most common and second leading cause of death among men in the world. Nowadays, radiotherapy has been known as one of the most affecting methods for prostate cancer treatment. Nevertheless, radiotherapy is accompanied by the concern of developing secondary cancers by the scattered radiation to the neighbor  organs at risk. Several studies have shown that secondary cancers after the radiotherapy of prostate cancer treatment, occur in tissues such as the bladder and rectum which have been exposed to direct or indirect radiations. Therefore, this review study aimed to evaluate the influencing factors for developing secondary cancers after the radiotherapy of prostate cancer. To access the previously validated published studies, Persian and English keywords such as prostate cancer, secondary cancers, radiotherapy and organs at risk have been searched in ISID, Google Scholar, Science Direct, PubMed, and World Health Organization, between 1997 and 2021. Totally 246 pieces of literature have been selected which finally, by ignoring the similar and overlapping studies, only 40 studies were reviewed. In the present study, the most affecting factors for developing secondary malignancies including the anatomical status changes, dose variations, smoking and the impact of the various treatment techniques, have been studied. The results of the reviewed studies showed a reduction of secondary cancer risks with performing the modern modalities such as proton therapy to treat prostate cancer. Moreover, organ movements and anatomical status changes which vary from one patient to others, have been reported to make a significant difference in the relative risk of secondary cancers. It has been shown that smoking may increase the risk of secondary cancers after the radiotherapy of prostate cancer, so radiotherapy and smoking may cause genetic mutations. Despite the advantages of radiotherapy for prostate cancer treatment, developing secondary cancers after the radiotherapy should not be ignored. Assessments of the affecting factors for secondary cancers after the radiotherapy of prostate cancer require social and comprehensive studies which can result in an accurate modality with fewer side effects.

    Keywords: organs at risk, prostate cancer, secondary cancer
  • Negar Heidari*, Paria Heidari, Nader Salari, Hakimeh Akbari, Masoud Mohammadi Pages 925-933
    Background

    Parkinson's disease is one of the chronic neurological diseases. It is the second most common neurodegenerative disease after Alzheimer's, affecting 7.5 million people worldwide and its rate is expected to increase by 20% by 2020. three symptoms of tremor, muscle stiffness and movement disorders are among the main diagnostic symptoms of the disease. The prevalence of Parkinson's worldwide varies between 18 and 418 cases per 100,000 people per year. It is generally estimated that the prevalence of this disease in the general population is 0.3%. A systematic review study was performed to determine the factors associated with Parkinson's disease.

    Methods

    This study was a systematic review that was conducted by searching national and international databases until February 2020. Initially, all articles which had mentioned Parkinson-related factors were collected and accepted by researchers based on studies. Entry and exit criteria were met. Exclusion criteria included irrelevant items, duplication of studies, unclear procedure, and lack of access to the full text of the study. To reduce bias, articles were evaluated independently by two researchers, and the quality of articles was assessed using the STROBE checklist. All final articles submitted to the systematic review process were prepared by a template checklist. Checklists included article title, first author’s name, year of publication, place of study, risk factors, protective factors, and ineffective factors or the ones which their effects have not yet been determined, and the average age.

    Results

    In these studies, the following risk factors were reported: family history, agricultural occupation, literacy, stress, well water consumption, aging, environmental factors, genetic factors, pesticide exposure, and alcohol abuse. On the other hand, factors such as smoking and oilseeds, high levels of B-complex vitamins, female estrogen hormones, and selenium have been reported to protect against Parkinson's disease.

    Conclusion

    Considering the results of the present study and although there is no definitive treatment for this disease, protective factors and risk factors should be seriously considered by health policymakers for preventive measures.

    Keywords: neurology, parkinson's disease, systematic review
  • Ahmad Shalbaf*, Nasrin Amini, Hadi Choubdar, Mahdi Mahdavi, Atefeh Abedini, Reza Lashgari Pages 934-942
    Background

    Early prediction of the outcome situation of COVID-19 patients can decrease mortality risk by assuring efficient resource allocation and treatment planning. This study introduces a very accurate and fast system for the prediction of COVID-19 outcomes using demographic, vital signs, and laboratory blood test data.

    Methods

    In this analytic study, which is done from May 2020 to June 2021 in Tehran, 41 features of 244 COVID-19 patients were recorded on the first day of admission to the Masih Daneshvari Hospital. These features were categorized into eight different groups, demographic and patient history features, vital signs, and six different groups of laboratory blood tests including complete blood count (CBC), coagulation, kidney, liver, blood gas, and general. In this study, first, the significance of each of the extracted features and then the eight groups of features for prediction of mortality outcomes were considered, separately. Finally, the best combination of different groups of features was assessed. The statistical methods including the area under the receiver operating characteristic curve (AUC-ROC) based on binary Logistic Regression classification algorithm were used for evaluation.

    Results

    The results revealed that red cell distribution width (RDW), mean corpuscular hemoglobin (MCH), mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC), and mean corpuscular volume (MCV) in CBC features have the highest AUC with values of 85.29, 80.96, 79.94 and 79.70, respectively. Then, blood oxygen saturation level (SPO2) in vital features has a higher AUC with a value of 79.28. Moreover, combinations of features in the CBC group have the highest AUC with a value of 95.57. Then, coagulation and vital signs groups have the highest AUC with values of 85.20 and 83.84, respectively. Finally, triple combinations of features in CBC, vital signs, and coagulation groups have the highest AUC with the value of 96.54.

    Conclusion

    Our proposed system can be used as an assistant acceptable tool for triage of COVID-19 patients to determine which patient will have a higher risk for hospitalization and intensive care in medical environments.

    Keywords: COVID-19, laboratory, logistic regression, mortality
  • Elham Naghshineh, Minoo Movahedi, Hatav Tehrani, Maryam Hajhashemi, Ferdows Mehrabian, Fatemeh Jahani, Fedyeh Haghollahi* Pages 943-950
    Background

    Assisted reproductive techniques have increased the chances of pregnancy for couples looking for a way to treat their infertility. To increase the effectiveness of these methods, studies are needed to identify the determinants of a successful pregnancy with these techniques.

    Methods

    The present study is a cross-sectional retrospective study that was performed on 253 couples who were referred for infertility treatment to the infertility clinic of Shahid Beheshti Hospital in Isfahan from April 2019 to March 2020 to evaluate the results of pregnancy in vitro fertilization. Demographic, clinical, and laboratory data from patient records were collected and entered into checklists.

    Results

    Out of 253 couples, eighty-five (33.6%) became pregnant by IVF. The mean age of women with successful pregnancies was 33.96±5.2 years and in the unsuccessful pregnancies was 35.84±5.07 years. The results of this study showed that women who had a successful pregnancy after IVF were significantly younger than women who did not have a successful pregnancy (P=0.006). In the classification of patients into two groups of positive and negative pregnancies, younger age, adequate vitamin D levels, and higher sperm motility were the determinants of pregnancy in the first period of fertilization (Fresh protocol). Also, the existence of a failed history of infertility treatment in couples has been introduced as a negative factor for IVF fertility. 13(15.9%) abortions occurred and 11(12.9%) infants who were born with this method needed intensive care.

    Conclusion

    Lower age at the time of fertilization, higher vitamin D levels, and more active sperms were found to have important and prognostic roles in the success of pregnancy by in vitro fertilization technique.The results of the present study showed that, Increased unsuccessful treatment has been associated with the history of failed treatment. Therefore, to respond to the relationship between previous infertility treatments and success in subsequent pregnancies in the IVF process, It is recommended to conduct studies with larger sample size and at a higher time efficiency.

    Keywords: infertility, in vitro fertilization, sperm
  • Pejman Pourfakhr*, MohammadAmin Mirzaie, Farhad Etezadi, Reza Shariat Moharrari, MohammadReza Khajavi Pages 951-957
    Background

    Training of airway management and tracheal intubation skill in emergencies for resuscitation of patients are basic skills for medical students. However, the success rate of beginners in this skill is low. Video laryngoscopes are new devices that can increase the success of endotracheal intubation training.

    Methods

    This clinical trial was conducted with 30 medical students who came to learn anesthesia care at Sina Hospital in 2020. After dividing the students into two groups (n=15) of glide scope and Macintosh, the glide scope group first performed laryngoscopy and tracheal intubation with a glide scope on the manikin 10 times. Then, in the operating room they were trained for endotracheal intubation on 5 patients by glide scope. The Macintosh group first got trained for intubation on the manikin, 10 times and then on five patients in the operating room with a Macintosh laryngoscope. Then all students in the operating room intubated two patients with a Macintosh laryngoscope and their performance was assessed and scored by an anesthesiologist. They evaluated the training course with a questionnaire. The duration of laryngeal access and the time spent for tracheal intubation were compared in the two groups.

    Results

    In the glide scope group, 76% of students were able to see the epiglottis and larynx in 20 seconds, but in the Macintosh group, 43% of students were able to see the larynx in 20 seconds. In terms of endotracheal intubation time, 72% of the students in the glide scope group were able to successfully perform endotracheal intubation within 40 seconds in their first attempt, but in the Macintosh group, 44% completed endotracheal intubation within 40 seconds (P=0.00). In the evaluation of the quality of skill, the average score of the students in the Macintosh group was 15.30±0.56, while the average score in the glide scope group was 17.20±0.83 (P=0.00). The scores and satisfaction of the students in the glide scope group were higher than the Macintosh.

    Conclusion

    The use of video laryngoscope in teaching of intubation in trainees will increase the speed, and accuracy of their training and satisfaction compared with the Macintosh laryngoscope.

    Keywords: intubation, intubation training, laryngoscope, larynx
  • Hasan Asadi Gandomani*, Abdorreza Naser Moghadasi, MohammadAli Sahraian, Sharareh Eskandarieh Pages 958-965
    Background

    The onset of primary progressive multiple sclerosis (PPMS) can be triggered by sun exposure and physical activity. The present study aimed to determine the risk of sun exposure and physical activity in PPMS development.

    Methods

    The case-control study recruited PPMS cases and healthy controls from the general population from September 2019 to September 2020 in Tehran, Iran. The selection of sex-matched controls from the same source population of cases was performed. Sun exposure was assessed in terms of exposure time in two age groups of 13-19 years and over 20 years in winter and summer.

    Results

    This study examined 146 PPMS cases and 294 controls. The sun exposure in summer in the age group 13-19 was negatively associated with the incidence of the disease (OR=0.68 (CI=0.57-0.82)). This relationship was also observed in the groups of men (OR=0.55 (CI=0.40-0.74)) and women (OR=0.70 (CI=0.53-0.91)). Exposure to sunlight in winter in the age group 13-19 was negatively associated with the incidence of the disease (OR=0.28 (CI=0.19-0.42)). In the group over 20 years, sun exposure was negatively associated with disease incidence in summer (OR=0.49 (CI=0.36-0.66)). Exposure to sunlight on average in winter in the age group over 20 years was negatively associated with the incidence of the disease (OR=0.14 (CI=0.07-0.28)) which in the male group OR=0.12 (0.04-0.32)) and women (OR=0.06 (CI=0.02-0.21)) were seen. Regarding physical activity, only physical activity above 4000 MET per week in the group of women was negatively associated with the incidence of the disease (OR=5.30 (CI=1.05-26.59), but in other groups, this negative relationship was not observed.

    Conclusion

    Exposure to sunlight in winter and summer had a negative relationship with the incidence of the disease. Physical activity was only negatively associated with the incidence of the disease in very high doses and women.

    Keywords: physical activity, primary progressive multiple sclerosis, risk factor, sun exposure
  • HamidReza Ghasemi Basir*, Fariba Keramat, Abbas Moradi, Yeganeh Ghasemi, Ali Saadatmand Pages 966-973
    Background

    Urinary tract infections are among the most common diseases in different communities and occur in all age groups. Failure to diagnose the disease correctly and promptly can cause complications such as damage to the urinary tract and kidney parenchyma, increased blood pressure, uremia. Also, in pregnant female patients It may lead to premature birth and even abortion. Therefore, correct and timely administration of antibiotics is very important in the treatment of patients. This study aimed to compare the results of antibiogram testing of patients with suspected urinary tract infections by both rapid and classical methods.

    Methods

    This cross-sectional study was performed from the beginning of March to the beginning of September 2019, on patients with urinary tract infection Who had been referred to Sina Hospital of Hamedan, Iran. Urine samples were collected 20 cc from patients. The test was performed directly at the same time with urine culture to determine antibiotic susceptibility. The agreement between the two methods was considered as a huge error, major error and minor error. Finally, the data were statistically analyzed with SPSS software version 16.

    Results

    92 patients, 23 men (25%) and 69 women (75%) with a mean age of 53.18±18.49 years were included in the study. Direct testing had a significant agreement with the standard test in 90.8% of the results (P<0.001). 9.2% of the antibiogram tests did not match, of which 0.3% were huge errors, 4.7% were major errors and 4.2% were minor errors. The highest number of microorganisms found were Escherichia coli (n=66), Klebsiella pneumoniae (n=13), Pseudomonas aeruginosa (n=6), Acinetobacter (n=1), Enterococcus (n=2), Alcaligenes (n=1), Streptococcus (n=1), Staphylococcus haemolyticus (n=1) and Moraxella (n=1) respectively. The highest rates of urinary tract infections were with Escherichia coli, third-generation cephalosporin antibiotics, and broad-spectrum antibiotics.

    Conclusion

    The agreement between the direct and standard antibiogram method was acceptable, and the direct antibiogram method can be cited by doctors in many cases.

    Keywords: antibiogram, antibiotic resistance, escherichia coli, urinary tract infection
  • Monireh Hosseini, Zahra Manouchehri* Pages 974-979
    Background

    Fluctuations in blood pressure after induction of general anesthesia have played a significant role in complications of surgery. Therefore, the present study was performed by identifying the causes of blood pressure fluctuations after induction of anesthesia, predicting and preventing them.

    Methods

    For this study which is a retrospective cohort, data mining methods in the data set including the information related to 3150 patients who underwent anesthesia and surgery from April 2018 to September 2019 in Imam Khomeini Hospital in Kermanshah were used. The data set included patients aged 18 years and older (age range of 18 to 96) who underwent a general anesthesia induction test using Propofol and subsequently endotracheal intubation for non-cardiac surgery. If patients did not have intubation, data were missing, or patients underwent intubation after repeated trials, they got excluded. In total, 2640 patients were included in this analysis. Preoperative patient clinical information was collected from pre-anesthesia evaluation records. Intraoperative data were obtained from computer anesthesia records. This data from the patient monitoring system and the anesthesia machine was automatically stored in the anesthesia files, while drug doses and anesthesia techniques were recorded manually. The data were then pre-processed using SPSS software, version 26 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA).

    Results

    In this study, 53 features of patients' records were used (The maximum number of features used in previous studies were 48 features, which compared to them, 5 new features were included in the study) for which a P-value was calculated. Finally, features with a P<0.05 (Indicates the level of significance of the variable) were selected. Then, three data mining algorithms, logistic regression, neural networks and decision tree (the most repetitive data mining algorithms based on previous studies) were used to predict blood pressure. Also, using the criteria of accuracy, precision, sensitivity and F function, the performance of three prediction algorithms in data mining was evaluated.

    Conclusion

    Six features with P<0.05 were selected that the logistic regression model was more accurate, which was presented as the final model for predicting increased blood pressure fluctuations with path coefficients.

    Keywords: anesthesia, blood pressure, data mining, hemodynamics, prognosis
  • Mahsa Salehinejad Gilchalan, Mehdi Sadeghzadeh* Pages 980-986
    Background

    Determining the rank of important parameters in ranking health care and providing health services to patients in medical centers.

    Methods

    The research method is descriptive-analytical and applied in terms of classification. The data is from the database of the Faculty of Health and Medicine of the University of Tehran, which was collected as an archive from April 1998 to May 1999. The statistical population were all experts, specialists and experts of the Faculty of Health 29 of whom completed the questionnaire. The weight of the criteria was evaluated using the AHP method and in the next stage, the medical centers were ranked using the DS-VIKOR method. The analysis method in this study consists of the following steps steps:• Implementing a simple VIKOR method.  Implementing the Dempster-Shafer and Vicker method.  Implementing the AHP

    method

     Implementation of the Topsis method. Comparing the proposed methods to review and compare which ones work best.

    Results

    The weight of medical centers was assessed by AHP method and then the combined centers were ranked by Dempster-Shafer and VIKOR combined methods  using the information of four medical centers, the DS-Vikor approach was implemented. The purpose of six criteria and three experts was used for evaluation. The results show that the effectiveness of care and treatment process is more important from the experts' point of view. Dempester-Schaefer and Vicor The medical centers in question are ranked. For validation, at the end, the medical centers were ranked by TOPSIS method.The integrated system includes various subsystems giving caring and providing health services to patients in medical centers that can be built and configured and are ranked.The model can investigate the effectiveness of giving caring and providing health services to patients in medical centers.

    Conclusion

    By combining the two methods of Dempster-Shafer and Vicker, the confidence in the whole uncertainty is improved and the results are more reliable. This approach can help reduce the uncertainty caused by people's cognition to increase the level of decision-making, allowing us to overcome the problem of choosing the right level of uncertainty and to deal with uncertainty in a practical and justified way.

    Keywords: diagnosis of disease, disease monitoring, effectiveness of care
  • Leila Pourali, Atiyeh Vatanchi, Arezoo Sedaghati*, Farnaz Hadavi, MohammadTaghi Rajabi Mashhadi Pages 987-991
    Background

    Sigmoid volvulus is a rare complication in pregnancy. The clinical presentation is similar to that of non-pregnant volvulus, although the symptoms can be masked by the enlarged uterus and physiological changes during pregnancy and it can be challenged and delayed in diagnosis and treatment. Delay in diagnosis can also lead to ischemia, necrosis and perforation of the intestine, which can have adverse maternal and fetal outcomes.

    Case Presentation

    A primigravid woman with gestational age of 31 weeks was admitted to a 3rd level center with abdominal pain and abdominal distention. From the beginning of pregnancy, the patient complained of bloating and epigastric pain, And had used herbal medicine for defecation. The patient's constipation had worsened since six days before admission to the hospital. She had no vomiting and her general condition was good. Abdominal Supine X-rays were reported completely dilated sigmoid and she was treated with a possible diagnosis of ileus. Due to the progression of symptoms and abdominal distension, rectosigmoidoscopy was performed for her, and scattered mucosal erythema was seen. Discoloration of the purple mucosa was seen from a distance of about 35 cm from the annulus and the secretions inside the sigmoid lumen were seen as blood. Ischemic necrosis and sigmoid volvulus were strongly suggested for the patient and she was immediately transferred to the operating room. The abdomen was opened with a midline incision. A 30 weeks uterus was seen and sigmoid volvulus was confirmed. Detorsion and colostomy were done. Due to the unprepared intestine and the possibility of leakage from the site of anastomosis, sigmoidectomy was not performed. After 4 days, the patient was discharged in a good general condition and became a candidate for sigmoid colon resection after delivery.

    Conclusion

    All abdominal signs and symptoms during pregnancy, especially in late pregnancy have a complex interpretation and management, due to the impossibility of accurate abdominal examination. The most important factors in the proper management of sigmoid volvulus in pregnancy are fast diagnosis and treatment, hydration and antibiotic therapy.

    Keywords: diagnosis, volvulus, pregnancy
  • Ali Mohammad Mosadeghrad*, Parvaneh Isfahani Pages 992-993